Lad profferne komme til !

Reparation af huller i gamle gulvplanker

Dygtige Bjarke fra @virenovererpraestebolig har spurgt, om jeg ikke ville lave et blogindlæg der forklarer hvordan vi reparerer huller i vores gamle gulvplanker – og selvfølgelig vil jeg da det.

Som jeg før har fortalt om på bloggen, rummede vores lejlighed engang et snedkerværksted. Rundt omkring i lejligheden er der nogle sjove firkantede huller, som godt kan indikere, at der har stået en stor maskine.

Andre steder, må noget have været monteret i gulvplankerne, og så flået af. Det har givet nogle grimme lange og dybe ridser i plankerne.

Vores gode gulvmand, som vi brugte under vores første renovering, i den tidligere lejlighed, kom med dette fif, som vi nu har taget i brug.

Du skal bruge:

  • Fint savsmuld – fra/af det gulv som du skal reparere eller samme træ
  • Lille si (til at si savsmuldet, hvis det ikke er helt fint nok)
  • Et par tuber trælim som den her
  • En rørepind
  • Tynde gummihandsker
  • En god knæpude, måske som denne her
  • Pensel
  • Industristøvsuger
  • Tålmodighed

Sådan gør du:

1.Brug en god industristøvsuger som f.eks. sådan en her, til at støvsuge hullet rent, før du skal reparere gulvet (eller børste det rent med en pensel)

2.Kom trælim ned i hullet og brug rørepinden til at smøre trælimen op af siderne på hullet

3. Kom lidt af det fine savsmuld oven på limen

4. Rør trælim og savsmuld sammen (som du ser på fotoet her under)
5. Gentag om nødvendigt processen 2 gange
6. Er hullet meget dybt, kan du gentage hele processen dagen efter, når første lag er hårdt og tørt

  

Det er det første skridt til, at få et flot plankegulv. Næste skridt er, at gulvet skal slibes.  Når “ham den lange” går i gang med at slibe gulvet, gemmer vi noget af det fine slibestøv som optages i maskinens pose og bruger det til at give hullerne den sidste finish, før gulvet slibes med finkorn.

Det er skulle ifølge vores gulvmand, give et flot resultat og det håber jeg så på, at det gør.  Jeg forventer ikke, at gulvet kommer til at stå snorlige, for vi kommer selvfølgelig kunne se hvor gulvet er blevet repareret, men med denne metode skulle det ikke være så kunstigt at se på.

Vi tænker begge to, at det har en hvis charme, specielt når egne kræfter og tanker er lagt  i at bevare et gulv fra 1856, frem for at smide det ud.

Hvis du som fagmand læser med eller du måske bare har andre fif eller gode erfaringer med, at reparere plankegulve, så skriv endelig herunder.

Af hele mit hjerte, tak fordi du læser med. Du kan også følge bloggen via min youtubekanal eller på Instagram, Facebook og på Bloglovin. Indeholder affiliate links.

   

7 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lad profferne komme til !