Husker du at passe lidt på dig selv?

Havelasagne aka garden lasagna

Lad mig med det samme fastslå, at dette blogindlæg ikke handler om mad. Til gengæld handler det om, hvordan du kan bruge havens ukrudt til et virkeligt godt formål og spare dig selv adskillige ture til genbrugspladsen med haveaffaldet.


Havelasagne eller Lasagna Gardens, er en betegnelse for, hvordan du kan opbygge et selvkomposterende højbed af ukrudt som formulder fremfor at sprede sig.

En havelasagne består af hårde og bløde lag. “Lasagnepladerne” er i dette tilfælde erstattet af aviser eller pap og “kødsaucen” består af ukrudt,tørre blade eller afklippet græs. (Altså i virkeligheden alt det du normalt ville putte i kompostbunken. )

Havelasagnen kan laves året rundt og kan fint erstatte kompostspanden. Personligt har jeg altid et højbed i gang der udelukkende bruges til kompost, dog falder der selvfølgeligt også noget af til hønse damerne.

Hvis du laver bedet om efteråret:
Tørre blade og andet ukrudt puttes i bedet, lag på lag med aviser eller pap. Når det er fyldt, lægger jeg sort plastic på toppen og lader det være et halvt års tid. Derefter er det klart til at få et lag jord på toppen og blive beplantet om foråret.

Forår og sommer:
Laver du et færdigt bed i månederne hvor alting spirer og vokser op, så kan du plante med det samme, hvis du topper bedet med en god jord fra f.eks. et plantecenter. Vær dog opmærksom på, at bedet langsomt vil kompostere og derfor synke lidt hen over sommeren

Sådan laver du din egen garden lasagna
Her kan du se, step by steph vordan en havelasagne bygges i højbede.  Billederne her under er den spæde start på en køkkenhave.

Placer dine højbede hvor du gerne vil have dem til at stå

Kom aviser eller pap i bunden af bedet

Fyld højbedet op med den gamle kompostbunke eller ukrudt

Kom et nyt lag aviser eller pap oven på

Og fortsæt lag på lag til højnedet er fyldt op og nemmere bliver det faktisk ikke 😉

Der er helt sikkert nogle som laver deres havelasagne aka garden lasagna mere avanceret end hvad jeg fortæller om her , så har du forsøgt dig med det,  så kom  meget gerne med tips  her under.

Hilsen Stine og tak til alle jer der følger med!

Spørgsmål modtages og besvares med stor taknemmelighed.
Du kan også følge bloggen via min YouTubekanal eller på InstagramFacebook og på Bloglovin.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Husker du at passe lidt på dig selv?